Kortstondig geluk

 

Geniet van de kicks! (maar weet wanneer te stoppen)


Ah, de verleiding van kortstondig geluk door de aanschaf van materiële zaken – het is als het eten van een stuk taart als je op dieet bent. Het smaakt heerlijk, maar je weet dat het niet de oplossing is voor langdurige tevredenheid. Dus, wat zou ik aanraden aan mensen die zich vaak laten verleiden door dit soort oppervlakkig geluk? Laten we dit eens verkennen als een ontdekkingsreis naar een duurzamere vorm van vreugde.

  1. Bewuste Consumptie: Voordat je iets koopt, vraag jezelf af waarom je het echt wilt hebben. Is het om een leegte te vullen? Is het omdat je je verveelt of gestrest bent? Bewust nadenken over je motieven kan helpen om impulsaankopen te verminderen. Stel jezelf vragen zoals: “Heb ik dit echt nodig?” of “Zal dit mij over een maand nog steeds blij maken?” En als je in een supermarkt komt, vraag je dan af: wat is hier eigenlijk echt voedend en gezond?

  2. Lenen, huren, of iets anders...: Ik hoef niet alles te HEBBEN. Ik wil het gewoon kunnen gebruiken. Huur eens een blitse sportwagen, als dat je gelukkig maakt. Je moet dan niet de dure onderhoudskosten en reparaties betalen die ten laste zijn van de eigenaar. Ook als huiseigenaar ontsnap je niet aan allerlei vaste kosten, van  belastingen tot onderhoud. Experimenteer met nieuwe samenwoon-modellen.

  3. Ervaringen boven Bezittingen: Onderzoek toont aan dat ervaringen, zoals reizen, concerten of een avondje uit met vrienden, vaak meer en langduriger geluk brengen dan materiële zaken. Dit komt omdat ervaringen vaak sociale interactie, nieuwe herinneringen en een gevoel van verbinding met zich meebrengen. Investeer in momenten die je kunt koesteren en verhalen die je kunt vertellen.

  4. Rightsizen en Dankbaarheid: Kies niet voor teveel, want dat is last. Te weinig is ook niet goed. Gaan voor wat daartussen zit noemen ze 'rightsizen'. Minder spullen kunnen leiden tot minder stress en een opgeruimder geest. Oefen ook dankbaarheid voor wat je al hebt. Door regelmatig stil te staan bij de goede dingen in je leven, kun je een diepere waardering ontwikkelen die niet afhankelijk is van het steeds najagen van nieuwe aankopen.

  5. Zelfreflectie en Doelen: Besteed tijd aan zelfreflectie om te ontdekken wat je echt gelukkig maakt. Dit kan door journaling, meditatie, of gesprekken met een vertrouwde vriend of therapeut. Stel vervolgens doelen die gericht zijn op persoonlijke groei en betekenisvolle prestaties. Wat wil je echt bereiken in het leven, los van materiële bezittingen?

  6. Balans vinden: Het is oké om jezelf af en toe iets te gunnen. Het gaat om balans. Geniet van die nieuwe schoenen of dat gadget, maar laat het niet je primaire bron van geluk worden. Zorg ervoor dat je ook investeert in andere bronnen van vreugde, zoals hobby’s, relaties en zelfontwikkeling.

  7. Delen en Geven: Overweeg om iets terug te geven aan anderen. Studies hebben aangetoond dat het helpen van anderen en het delen van je tijd en middelen met mensen in nood een diep gevoel van voldoening en geluk kan geven. Het brengt een gevoel van verbondenheid en zingeving dat ver uitstijgt boven het tijdelijke plezier van een nieuwe aankoop.

En nu, om je aan het denken te zetten: Wat zou er gebeuren als je de energie en middelen die je normaal gesproken in materiële zaken steekt, zou investeren in ervaringen, relaties en persoonlijke groei? Wat voor impact zou dat hebben op jouw gevoel van geluk en voldoening?

Misschien zeg je: "Ja, maar, ik wil die materiële zaken niet alleen voor mezelf!  Ik heb een familie om te onderhouden!  Er moet brood op de plank komen!
In dat geval, ga terug naar  het beginpunt van de Weg naar Geluk, en kies de juiste optie.